Af Thien Vinh Luong, læge og løbetræner
Hvorfor løbe?
Løb er, hvad vi gør det til, ganske simpelt. Der findes uanede mængder af indviklet information om, hvordan man bedst starter med at løbe. Ofte er den simple tilgang dog den bedste.
Vi har alle hørt mange forskellige råd til at komme i gang. Man skal finde de helt rigtige løbesko for at undgå skader, at forfodsløb er en bedre måde at løbe på, eller at man hurtigt skal fokusere på at øge sit konditionstal eller VO2 max.
Disse råd afspejler alle forskellige aspekter af sporten, som kan være med til at gøre os bedre. Men de hjælper os ikke til at fortsætte med at løbe på den lange bane. Så hvorfor er det så svært at blive ved med at sætte den ene fod foran den anden? Hvordan formår nogle løbere at blive ved? Ifølge min erfaring handler det om to ting: motivation og tålmodighed.
Motivation
Det er vigtigt at gøre sig klart, hvad man forventer at få ud af sin træning. For uanset niveau, vil der altid komme perioder, hvor det er svært at komme ud ad døren. Viden om ens konditionstal eller et par nye løbesko kan godt give et løft i motivationen (det er nu ret lækkert at få et nyt par løbesko 😊), men ofte er det en kortvarig fornøjelse. Hvis det er svært at holde motivationen oppe, kan man prøve med nedenstående råd.
Mind dig selv om, hvorfor du er startet
Spørg dig selv, hvorfor du gerne vil løbe. Er det for at leve et sundere liv, komme i bedre form eller for at opfylde et mål? Når kroppen er træt og humøret til at løbe er lavt, vil det altid være en hjælp at huske tilbage på, hvorfor man startede med at løbe.
Lav aftaler med andre
Det er meget nemmere at komme ud ad døren, når man har en aftale. De fælles løbeture kan være en god måde at dyrke motion samtidigt med at man er social. Der findes også mange apps til at tracke og dele sit løb. Her behøver man ikke være fysisk sammen, men kan stadig opmuntre hinanden til at blive bedre.
Sæt dig gerne et stort mål, men husk også de små
Ved at sætte sig nogle små og realistiske delmål, kan man hurtigt blive positivt overrasket over, hvor meget man egentlig kan opnå ved at blive ved. Det kunne f.eks. være at komme ud 3 gange på en uge eller være i stand til at løbe 5 km uden pause. På den måde kan man også holde styr på udviklingen i sin træning. Et stort mål langt ude i fremtiden kan sagtens fungere, men det kan også risikere at blive for ukonkret.
Tålmodighed
Man kan let finde et løbeprogram, som lover at gøre en klar til at løbe en hurtig 5 km eller et maraton. Ofte vil de bestå af en periode på ca. 12 uger, som foreslår en masse intervaller og lange ture, som man kan følge slavisk. Desværre leder det ofte til skader eller totalt stop for træningen, for ”nu har jeg jo gjort det, jeg skulle”.
Men de bedste resultater og fornøjelsen ved løb kommer ikke i løbet af nogle få uger. Hvis man oprigtigt ønsker at blive god til at løbe, bliver er man nødt til at se processen, som en langsigtet plan. Kontinuitet er nøgleordet. For at undgå at blive skadet eller brænde ud kan man med fordel prøve at følge nedenstående råd.
Det er ok at løbe langsomt
Det er ikke meningen, at man skal løbe så stærkt, at hjertet er ved at hoppe ud af halsen, hver gang man løber en tur. Tværtimod så ved man i dag, at de fleste af ens ture skal foregå i et roligt tempo, hvor det er muligt at snakke med andre. Langsomme ture vil gøre en stærkere og hurtigere, da alle ture er med til at forbedre kroppen.
Undgå at løbe for langt for tidligt i forløbet
Det er ikke alle, som er skabt til at kunne løbe et maraton efter et 12-ugers program. Giv dig selv tid til at opbygge muskler, sener og knogler før du giver dig i kast med et intensiveret program. Det kan sagtens tage et halvt år, før man er klar til at løbe hurtigt i et kvalitetspas (intervaller eller anden type løb, hvor der er fokus på at få pulsen op ved at løbe hurtigere end normalt).
Lyt til din krop
Kun fantasien kan sætte grænser for, hvordan man kan sammensætte sin træning. Mange falder dog i den velkendte fælde, hvor man følger et program til punkt og prikke uden at give plads til de signaler, som kroppen sender. Hvis kroppen er træt, eller man har smerter et sted i kroppen, så er det vigtigt at kunne respektere, at det måske ikke er dagen til at presse sig selv.
Få skoene på og nyd turen
Der findes selvfølgelig også andre grunde til, at man ikke formår at komme i gang og blive ved med at løbe. Ting som tid eller sygdom kan godt forhindre os i at bevæge os så meget, som vi gerne vil. Det er endnu en grund til at undgå at gøre det for indviklet. For når alt kommer til alt, så er løb bare et bevægelsesmønster, hvor man får pulsen op.
Heldigvis for os, som dyrker det, kommer disse bevægelser med så mange fordele, at det næsten er umuligt at lade være. Både de fysiske og psykiske gevinster for kroppen er enorme og ikke til tage fejl af. For os, som er bidt af det, er løb ikke bare motion. Det er en livsstil. Ganske simpelt. Så hvorfor løbe? Det er helt op til dig selv.
Har du brug for et par råd til at starte med at løbe? (Læs mere her). Held og lykke til alle derude. Nyd det og rigtig god tur.