Standard for sportsernæring og præstation

Vores viden om ernæring udvikler sig hele tiden og har især taget fart i de seneste par år. Det øgede fokus på sammenhængen mellem kost og træning er fuldstændig berettiget. Der er ingen tvivl om, at det, man indtager, spiller en afgørende rolle for, hvordan man præsterer til træning og konkurrencer. Det gælder uanset om man er en professional atlet eller bare går meget op i sin sport.

Den mad og væske, vi indtager, danner grundlaget for, hvordan vores krop reagerer på træning. Træning kræver ekstra energi som brændstof til musklerne. Samtidig er det vigtigt at få den rigtige næring ind i kroppen efter træningen, så man kan restituere ordentligt for at undgå skader. Ikke alene kan en optimal kost hjælpe en med at blive klar til træning, den kan også gøre os i stand til at træne hårdere og bedre. Men inden vi begynder at dykke ned i sportsernæring, er det vigtigt at forstå, hvad en basal kost skal bestå af.

Størstedelen af vores føde er de såkaldte makronæringsstoffer, som består af kulhydrater, proteiner og fedt. Hvis man er i stand til at balancere disse tre ”makros”, vil man kunne give sin krop de optimale forhold for at kunne træne og præstere optimalt.

Kulhydrater er ofte en kritiseret størrelse, men de er dog afgørende for at give vores krop den nødvendige energi til at kunne præstere. Kulhydraters energiindhold er ca. 17 kJ/g og de er den energiform, som vores krop foretrækker at køre på. Derudover er de også den eneste form for energi, som kan bruges ved intens aktivitet – dvs. desto hårdere du træner, desto mere vil din energi komme fra kulhydrater (1). Det betyder, at man ikke kan præstere på samme høje og intense niveau, hvis ens kost primært består af fedt. Baseret på den viden har vi derfor udviklet det perfekte produkt til at give dig den optimale energi (læs mere om dette).

Modsat kulhydrater vil vores krop ikke bruge protein som energi under aktivitet. Vores krop er dog i stand til at omdanne proteiner til glukose ved en biokemisk proces i leveren kaldet glukoneogenese. Men deres funktion er primært at fungere som byggesten til musklerne. Al bevægelse er betinget af, at vores muskler kan trække sig sammen. Efter hver træning vil musklerne blive nedbrudt i en vis grad afhængig af intensiteten. Det er derfor vigtigt at være i positiv proteinbalance. Det betyder, at der skal være mere protein tilgængeligt for musklerne relativt til, hvor meget der bliver nedbrudt under træning. Utilstrækkeligt indtag af protein vil medføre manglende genopbygning, og i sidste ende vil det medføre skader.
Fedt udgør en bestanddel af alle vores celler, og kort fortalt er fedt altafgørende for, at vores krop kan fungere optimalt. Fedt skal derfor indgå i en sund og balanceret kost. Fedt er den mest energirige af de tre ”makros”, da det indeholder dobbelt så meget energi per gram (38 kJ/g) sammenlignet med kulhydrater og proteiner. Modsat kulhydrater vil vores krop køre mere på fedtforbrænding desto mindre intenst vi træner. Der er dog ingen tvivl om, at fedt spiller en rolle under sport, da vi sideløbende med kulhydrater også forbrænder fedt. Man kan derfor spare på sine lagre af kulhydrater ved at være god til fedtforbrænding, hvilket man kan forbedre gennem specifikke træningspas. Mere om dette i en senere blog.
Udover makroernæringsstofferne er det også vigtigt at inkludere de små mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler, f.eks. vitamin D, jern, magnesium m.m. Mange af disse næringsstoffer indgår i vitale processer i kroppen og er helt essentielle for, at vores krop fungerer optimalt og kan præstere over længere tid (2, 3).

Det er desværre ikke altid nemt at holde styr på, hvad man skal spise og drikke, og mange af os har sikkert prøvet at føle os utilpas, fordi vi har gjort det forkert. Følgende tre punkter er typisk det, man oplever:

For mange er det et stort problem at spise uden at få problemer med maven. Vi kender alle scenariet med at komme sent hjem fra skole eller arbejde, hvorefter man skal nå at spise nok inden træning. Ofte spiser man for meget og får ondt i maven, ellers spiser man for lidt og går kold. Der er ingen, som har lyst til at få sin træning ødelagt pga. kvalme og mavekramper eller for lidt energi.
Restitution er vigtig for, at man kan blive ved med at præstere uge efter uge. Efter hver træning er kroppen blevet nedbrudt samtidig med, at den har brugt af sine energidepoter. Målet er derfor at fylde sine depoter op igen og reparere sine muskler. Hvis man ikke giver kroppen de optimale forhold for at restituere, vil man begynde at føle sig mere træt, ens performance falder, og i værste fald kan man blive skadet.

Menneskekroppen består af ca. 60% vand, og det er derfor ingen hemmelighed, at det er vigtigt at få nok væske. Man taber væske gennem sved, men også gennem den luft man udånder. Dette gælder især når man dyrker sport og under varme forhold. Dehydrering betyder, at man har tabt væske i en grad, hvor kroppen ikke længere kan fungere optimalt. Derudover har det vist sig, at selv en mild dehydrering, hvor et tab på bare 2-4%, kan påvirke ens performance og mentale overskud (4). Mange har sikkert prøvet at få kvalme, ondt i hovedet eller blevet svimle under en hård træning på en varm sommerdag, hvor man i løbet af dagen måske ikke har drukket nok. Tilstrækkeligt indtag af væske og elektrolytter er derfor essentielt for både ens sundhed og performance.

Sportsernæring er et udtryk for den næring, som man kan indtage inden, under og efter aktivitet for at holde sin krop frisk og klar til at performe. Sportsernæring findes ofte i form af pulver, geler og energidrikke, som er lette at indtage. Men kan man ikke bare spise almindelig mad? Det korte svar er jo. Hvis man er i stand til at få alle de rette næringsstoffer gennem en velbalanceret diæt, så er det ikke nødvendigt at anvende supplementer.

Men det kan være svært at få de rigtige næringsstoffer indenbords, og de fleste af os har oftest ikke tid til at optimere, hvor meget vi skal spise og drikke. Så selvom sportsernæring ikke er en erstatning for almindelig mad, er der flere situationer, hvor det kan være smart at anvende disse produkter.

Nøglen til optimal performance, når det gælder ernæring, er at finde en balance mellem, hvad man indtager, og hvad kroppen faktisk har brug for. Uanset om det gælder mavegener, restitution eller hydrering, har vi alle prøvet at finde nogle rutiner for, hvornår vi indtager næring for at føle os klar til at performe. Men det kan være svært at få det til at passe ind i en travl hverdag eller til konkurrencer. Man har ofte ikke tiden eller friheden til at nå at spise og drikke ordenligt. Det er her, at sportsernæringsprodukter kan være smart at bruge.

Der findes et utal af forskellige produkter, men desværre består mange af billige og direkte unødvendige ingredienser, som ikke har nogen betydelig effekt. Det kan derfor godt betale sig at undersøge, hvad det er man køber og indtager. Hos Noutron vil vi altid forklare, hvad vores produkter består af, og hvordan de kan hjælpe med at øge din performance. Ved at anvende de mest optimale produkter, som et supplement til en sund kost, har man derfor en fordel ift. almindelig mad ved følgende punkter:

  • Sportsernæring består primært af de makro- og mikronæringsstoffer, som kroppen behøver for at kunne præstere
  • Sportsernæring eksisterer i en form, som kroppen ubesværet kan nedbryde og optage
  • Sportsernæring er nemmere at kontrollere og planlægge ift. almindelig mad
  • Træne hårdere og længere
  • Øge fokus og forbedre performance
  • Indtage nok væske og salt for at undgå dehydrering og maveproblemer
  • Forbedre restitution og derved mindske risikoen for skader


Når det er sagt, er der ingen rigtig opskrift på succes, når det gælder performance. Men sportsernæring har gjort sit indtog i vores aktive liv og vil kun gøre det lettere for os at opnå de resultater, som vi ønsker.

Kilder:

  1. Hargreaves M, Spriet LL. Exercise Metabolism: Fuels for the Fire. Cold Spring Harb Perspect Med. 2018;8(8).
  2. Heffernan SM, Horner K, De Vito G, Conway GE. The Role of Mineral and Trace Element Supplementation in Exercise and Athletic Performance: A Systematic Review. Nutrients. 2019;11(3).
  3. Wiciński M, Adamkiewicz D, Adamkiewicz M, Śniegocki M, Podhorecka M, Szychta P, Malinowski B. Impact of Vitamin D on Physical Efficiency and Exercise Performance-A Review. Nutrients. 2019;11(11).
  4. Armstrong LE. Rehydration during Endurance Exercise: Challenges, Research, Options, Methods. Nutrients. 2021;13(3).